Tuesday, January 15, 2013

Ingat Senang Jadi Lelaki?


Jadi lelaki tu mudah? Sebab apa? Mungkin persepsi umum mengenai lelaki yang menjadi ketua dalam banyak perkara. Contohnya seperti hal rumahtangga, di mana seorang lelaki yang bergelar suami. Ataupun dalam skop lebih besar lagi, bagaimana seorang lelaki majoritinya menjadi perdana menteri/presiden. Dalam ISLAM sendiri, lelaki adalah mereka yang telah dipilih oleh ALLAH untuk memimpin. Harus diingat kembali juga bagaimana Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasalam adalah seorang lelaki telah dipilih oleh ALLAH untuk menjadi penyelamat bagi seluruh umat manusia. Rasulullah adalah contoh tauladan yang sewajibnya menjadi ikutan bagi semua orang terutamanya kepada seorang lelaki.

Di dalam AL QURAN, ALLAH telahpun berfirman:

Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan, dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka. Maka perempuan-perempuan yang soleh itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemeliharaan Allah dan pertolonganNya. Dan perempuan-perempuan yang kamu bimbang melakukan perbuatan derhaka (nusyuz) hendaklah kamu menasihati mereka, dan (jika mereka berdegil) pulaukanlah mereka di tempat tidur, dan (kalau juga mereka masih degil) pukulah mereka (dengan pukulan ringan yang bertujuan mengajarnya). Kemudian jika mereka taat kepada kamu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkan mereka. Sesungguhnya Allah Maha tinggi, lagi Maha besar.  
(Surah an-Nisa’ ayat 34) 

Telah dinyatakan dengan jelas bahawa lelaki adalah mereka yang memimpin, kerana ALLAH telahpun memberikan lelaki beberapa keistimewaan lebih daripada perempuan. Menurut Dr Wahbah Al Zuhaili, antara sebab golongan lelaki dilebihkan berbanding wanita adalah kerana 2 perkara:-

1) Lelaki mempunyai jasad dan tubuh yang lebih kuat. 
2) Allah SWT memberikan kesempurnaan ciptaan, pemikiran yang tajam, kekuatan akal, perasaan yang sederhana kepada mereka. Kerana itulah lelaki mampu untuk memberikan pandangan yang tajam dan bernas. Kenabian dan Rasul juga dilantik dikalangan golongan lelaki kerana kelebihan tersebut. Mereka juga mampu untuk menjadi pemimpin, imam, qadi, dan sebagainya. Allah SWT juga menjadikan kuasa talak itu pada suami, mengharuskan seorang suami untuk berpoligami dan mengkhususkan golongan lelaki untuk menjadi saksi dalam kes-kes jenayah, hudud, mendapat bahagian yang lebih dalam harta perwarisan serta mendapat asobah dalam masalah faraid (pusaka).  

Menurut kata Imam Qurtubi pula, golongan lelaki dilebihkan oleh Allah SWT berbanding wanita dari segi nafkah, akal pemikiran, pewarisan dan mereka juga disyariatkan untuk keluar berperang serta melakukan amar makruf dan nahi mungkar melebihi berbanding golongan wanita. 

Memimpin bagi seorang lelaki tidak semestinya dia perlu menjadi seorang perdana menteri/presiden bagi sesebuah negara, atau menjadi ketua dalam sebuah organisasi ataupun menjadi suami dahulu baru boleh memimpin. Kenapa? Seorang lelaki secara automatiknya telahpun dipertanggungjawabkan terhadap empat wanita, iaitu:

1. Ibunya
2. Isterinya 
3. Anak perempuannya 
4. Saudara perempuannya


Tanggungjawab terhadap IBU
Tanggungjawab seorang anak lelaki terhadap ibunya adalah merupakan keutamaan dalam semua aspek. Contohnya, jika seorang lelaki yang telahpun berkahwin dan mempunyai ibu yang telahpun uzur, maka adalah menjadi kewajipan bagi si anak lelaki itu untuk membawa ibunya tinggal bersama-sama dengan isterinya. Dalam Hadith Sahih Bukhari, seorang lelaki bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w. maksudnya:
 “Siapakah yang perlu kita hormati dan kasihi selepas Allah dan Nabi?”Jawab Nabi “Ibu kamu”“Selepas itu?”- “Ibu kamu”“Selepas itu?”- “Ibu kamu” Kali ke 4 lelaki itu bertanya, “Selepas itu?”Jawab Nabi “Ayah kamu”

Begitulah tugas bagi seorang anak lelaki, wajib menjaga ibu & bapanya. Dan begitu tingginya darjat seorang ibu, sehingga disebut sebanyak tiga kali dalam hadith tersebut, memperlihatkan begitu pentingnya tugas seorang anak lelaki terutamanya untuk menjaga ibunya, apatah lagi bilamana si ibu tinggal bersendirian tanpa suami/ayah kerana telah meninggal dunia atau bercerai dan sebagainya. 
Mungkin kata-kata di bawah ini boleh memberikan kesedaran bagi seorang anak lelaki akan tanggungjawab mereka:

Seorang lelaki datang kepada Sayyidian Umar al-Khattab r.a dan berkata, "Saya telah mendokong ibu saya sepanjang tawaf dan haji, sudahkah saya dapat membalas jasa ibu." Jawab Umar r.a., " Kamu belum dapat membalas jasa ibumu walaupun setitis air mata ibumu semasa melahirkanmu."
Tambahan
Satu perkembangan yang tidak sihat dalam media massa hari ini, tatkala munculnya beberapa siri drama atau rancangan TV yang dilihat seolah-olah mengikis kefahaman golongan lelaki akan tanggungjawab mereka sebagai seorang anak. Lihat saja cerita-cerita yang mengisahkan hal percintaan, boleh saja seorang lelaki lebih mempercayai teman wanitanya berbanding ibunya. Lalu si lelaki itu pun pergi meninggalkan si ibu berseorangan, tanpa mengendahkan teguran si ibu ataupun mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang mereka hadapi. 
Walaupun ianya cuma drama/rancangan TV, impak negatifnya dikhuatiri akan mempengaruhi penonton di dunia realiti. Watak-watak seorang ibu dalam rancangan seperti ini adalah lebih kepada watak jahat, yang menjadi pengacau dalam perhubungan cinta anak lelakinya. Jika ada pun rancangan yang membela nasib ibu, hanyalah sedikit sahaja jika dibandingkan dengan cerita-cerita cinta yang lain. Masalah!


Tanggungjawab Terhadap ISTERI
Seorang lelaki juga mestilah tahu, faham dan menjalankan tugas sebagai seorang suami dengan baik dan bijaksana, bukan setakat tahu kahwin saja! Lelaki sebagai seorang suami mestilah memberikan nafkah zahir dan batin terhadap anak dan isterinya. Nafkah zahir bermaksud menjaga kebajikan isterinya, memberikan makan dan minum serta tempat tinggal yang cukup selesa bagi mereka, selain menjadi teman si isteri ketika dia memerlukan selagi mana tidak ada tuntutan lain yang lebih memerlukan (sperti panggilan/seruan jihad). Nafkah batin pula adalah lebih kepada tugas seorang suami memberikan didikan agama kepada isteri, dengan mendidik dan mengajarnya untuk menjadi seorang isteri yang taat perintah ALLAH dan Rasul-NYA agar menjadi seorang isteri yang bertaqwa dan solehah. Selain itu, nafkah batin juga adalah bermaksud si suami mestilah memberikan yang terbaik dalam perhubungan mereka sebagai suami isteri, yang menepati fitrah kejadian manusia itu sendiri. Mungkin juga punya masa terluang, suami isteri boleh saja keluar untuk bersiar-siar ataupun bercuti/outing menikmati pemandangan alam sekitar secara bersama. Bukankah itu juga salah satu cara suami memberikan nafkah batin, yakni dengan memberikan keseronokkan pada isteri? Indahnya ISLAM

Tambahan
Bila menyentuh bab perkahwinan, suamilah adalah insan yang perlu mempunyai persediaan yang mantap bukan saja dari segi kewangan, bahkan agamanya mestilah mantap bagi memastikan kehidupan dalam alam perkahwinan tidaklah terumbang-ambing akibat perkara-perkara yang tidak munasabah. Lelaki bukan saja perlu tahu kahwin semta-mata, bahkan mestilah tahu akan tuntutan dalam perkahwinan itu sendiri. 
Selain itu, dalam perkahwinan juga suami mempunyai kuasa untuk memilih lebih dari seorang isteri. Dalam ISLAM, dibolehkan bagi sseorang lelaki berkahwin dengan empat orang wanita. Namun hakikatnya, poligami itu bukan sekadar memenuhi kuota untuk beristeri empat, akan tetapi poligami mestilah selaras dengan tuntutan syariat dan bukan untuk memuaskan nafsu semata-mata. Poligami masa kini sering disalahgunakan oleh sesetengah lelaki!


Tanggungjawab Terhadap Anak Perempuan
Bukanlah bermaksud seorang lelaki/bapa itu cuma bertanggungjawab terhadap anak perempuan sahaja, akan tetapi tanggungjawab seorang lelaki/bapa terhadap anak perempuannya adalah lebih sedikit berbanding anak lelakinya. Ini adalah kerana seorang anak perempuan dijaga oleh bapa bermula sejak dia lahir sehinggalah anaknya itu berkahwin kelak. Apa yang perlu dilakukan oleh seorang bapa, adalah dengan memastikan anaknya itu dijaga kebajikannya, didikan agama yang sempurna agar tidak hanyut dalam arus keduniaan (budaya-budaya yang bukan daripada ISLAM) dan menjafa aqidah serta akhlaknya dengan sebaik-baiknya. 
Tugas ini jugalah yang menjadi tugas kepada seorang suami setelah anak perempuan itu berkahwin kelak. Sebab itulah, bapa juga mesti mempunyai kebijaksanaan dalam menilai dan memilih siapa yang menjadi calon suami kepada anak perempuannya, dengan mengutama agama dalam pemilihannya itu.


Tanggungjawab Terhadap Saudara Perempuan
Selain ibu, isteri dan anak, lelaki juga mestilah bertanggungjawab terhadap saudara perempuannya. Saudara perempuan yang dimaksudkan adalah kakak, adik perempuan serta kaum kerabat yang lain seperti makcik dan anak saudara perempuan. Tanggungjawab ini adalah lebih kepada menjaga kehidupan mereka, iaitu dengan cara menjaga kebajikan (selagi tidak mempunyai kerja sendiri), selain daripada memberikan bimbingan serta nasihat dalam semua hal kehidupan mereka. Contohnya, jika saudara perempuan itu masih tidak menutup aurat dengan sempurna, maka adalah menjadi kewajipan bagi si lelaki itu untuk menasihati mereka. 


Menjadi seorang lelaki bukanlah mudah. Memang benar, lelaki boleh kahwin empat, menjadi ketua dalam semua hal pemerintahan dan kekeluargaan. Namun yang pasti, seorang lelaki tidak boleh sewenang-wenangnya menggunakan kelebihan yang mereka ada. Bukan mudah mau menjadi seorang lelaki, kerana tugas sebagai seorang lelaki begitu banyak. Sudahlah kena menjadi ketua keluarga, lain lagi tanggungjawab di luar sana. lelaki adalah insan yang tidak mempunyai pilihan, iaitu seorang manusia yang perlu belajar dan mendalami ilmu agama selain menjadi penyampai serta penyambung tugas-tugas Rasulullah iaitu menyampaikan dakwah ISLAMIAH kepada orang ramai. Dengan tugas sebagai seorang pendakwah yang memerlukan banyak masa di luar bagi membawa dan mengajak masyarakat mengenal ALLAH dan Rasulullah, dalam masa yang sama jugalah seorang lelaki itu juga perlu menjaga ibu, isteri (jika sudah berkahwin), anak serta saudara-saudara perempuan nya. Memang berat tugas seorang lelaki. 

Mungkin secara kasar, tugas seorang lelaki hanya menjadi bos sahaja. Apa tidaknya, lelaki bebas memilih mana perempuan/wanita yang dia inginkan. Walhal hakikatnya, kebebasan memilih mereka itu sewajarnya tidaklah disalahgunakan. Janganlah juga disalahkan kepada perempuan/wanita ini terlalu cerewet dalam memilih, kerana mereka adalah insan yang sewajarnya cerewet dalam memilih pasangan hidupnya. Mana tidaknya, seorang wanita bila telah sah bernikah, maka secara rasminya seluruh tanggungjawab yang selama ini ditanggung oleh bapanya kini diberikan kepada seorang lelaki yang bergelar suami, selain akan berkongsi segala-galanya dalam kehidupan mereka berdua. Sebab itulah perempuan tidak boleh tersalah pilihan. Dan lelaki mestilah menjadi pilihan terbaik agar dapat melahirkan generasi yang akan menjadi khairatul ummah. Moga kaum lelaki hari ini sedar akan tuntutan mereka sebagai seorang lelaki agar tidak menjadi lelaki yang dayus seperti yang disebutkan dalam hadith. Wallahualam.credit to : abg nizam  (pengerusi tetap perppisld)

No comments:

Post a Comment