Friday, December 2, 2011

Fakta Tentang AzanKetahuilah bahawa setiap waktu, ribuan bilal di serata dunia akan melaungkan azan, mengakui "BAHAWA ALLAH SAHAJA YANG PATUT DISEMBAH, dan Nabi Muhammad adalah pesuruh ALLAH".

Dimulakan dengan INDONESIA yang terletak dibahagian Timur dengan ratusan kepulauannya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta. Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal akan melaungkan keagungan ALLAH SWT dan Nabi Muhammad SAW. Proses ini akan bergerak kearah barat kepulauan Indonesia. Perbezaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 Jam.

Belum pun laungan Azan di merata Indonesia selesai, ianya bermula pula di Malaysia.

Berikutnya di Burma dan dalam masa 1 jam selepas Azan dilaungkan di Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh. Berikutnya laungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar di barat India.

Perbezaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 minit, jadi dalam jangka masa ini, Azan akan berkumandang diseluruh pakistan. Belum berakhir di Pakistan, Azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat. Perbezaan waktu diantara Muscat dan Baghdad adalah 1 jam. Dalam jangka masa ini, Azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman, Kuwait dan Iraq.

Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai Timur Atlantik. Jarak masa Azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantai Timur atlantik adalah 9-1/2 Jam.

Belum pun Azan Subuh berkumandang ke pantai Timur Atlantik, Azan Zuhur kini sudah mula dilaungkan di indonesia, Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus.

Subhanallah, begitu hebat dan agungnya ISLAM....!!!!

Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara (yang power habis *_*), akan bergegar lar satu dunia dengan laungan Azan tidak putus-putus.

Allahu Akhbar....!

No comments:

Post a Comment